Články

Ze starách článků jsem vybral pouze ty, které mohou být i dnes pro čtenáře užitečné.

Jak funguje fishing platebních karet?

V digitální éře, kde převládají online nákupy a platby, jsou platební karty lákadlem pro zloděje a podvodníky.
·1 minuta čtení

Dropbox paper - týmové poznámky jinak

Dropbox Paper je svěží přístup k řízení projektů a vytváření a sdílení týmových poznámek. A může posloužit i jako nástroj na osobní poznámky místo Evernotu. v dnešním článku shrnu zkušenosti z 3 měsíčního testu této služby.
·4 minut čtení

TV včera, dnes a zítra

Televize ve své klasické podobě je už pomalu za zenitem. Je však bez diskuze, že měla obrovský vliv na to jak dnes vnímáme svět. Dovolte mi krátkou úvahu na téma televize včera, dnes a zítra.
·4 minut čtení

Tablet vs. počítač: Jak se rozhodnout?

Tablety jsou hitem posledních let. Na první pohled by se mohlo zdát, že klasickým počítačům i notebookům odzvonilo. Pokud právě řešíte otázku, zda si koupit tablet, nebo počítač, můžete využít naše krátké srovnání. Článek vznikl pro magazín Selfnet a byl určen pro širokou veřejnost. Co nabízí tablety # Tablety si našly cestu do našich domácností. Díky své přenosnosti, ceně a intuitivnímu ovládání se zdá, že tablety musí zákonitě nahradit domácí počítač v každé domácnosti.
·3 minut čtení

Konečně ultimátní řešení pro vaše fotky - Fotky Google

Focení je často ta snadnější a zábavnější část. Fotky z výletů nebo oslav pak musíte přebrat, upravit, zorganizovat, a pak slavně ukázat třeba Babičce, aby to celé mělo smysl. No jo, tak proč plno fotek stále máte ve foťáku, mobilu, na SD kartě a na disku? Služba Fotky Google vám s tím vším pomůže a umí toho mnohem víc. Neomezeně fotek, opravdu # Google nabizí neomezené bezplatné úložiště. Můžete tam nahrát celou svou sbírku fotek ze zaprášených CD a konečně je i někomu ukázat.
·3 minut čtení

Služebník - trochu jiná kniha o leadershipu

Hlavní téma knihy: Servant leadership, bych popsal jako lidštější a dlouhodobě udržitelnější princip vedení lidí. Kniha Služebník: prostý příběh o leadershipu od Jamese C. Huntera popisuje jak být leaderem z autority, nikoliv z moci. Tuctová kniha o leadershipu? # Prostě další byznys a self-help kniha, říkal jsem si. Název mě však zaujal. Je z toho cítit styl alá Covey nebo Hyrum Smith. Vyhrála zvědavost a jedna ze základních potřeb: zlepšovat se.
·3 minut čtení

Startup za pakatel - příchuť podnikání

Kniha o tom jak začít dělat svůj vlastní malý byznys: opravdový produkt nebo službu pro opravdové zákazníky. Najdete v ní mix motivace i užitečných rad. Se slovem startup se pojí už poměrně zafixovaná představa technologické firmy, jejímž cílem je přijít s něčím cool a udělat úspěšný exit: prodej velké nadnárodní korporaci. Možná proto by se kniha Chrise Guillebeaua mohla jmenovat spíš „mikrobyznys za pakatel“, protože o takových „exit startupech“ opravdu není.
·3 minut čtení

Informační dieta

Bezpochyby žijeme v informačním věku. Díky technologiím a především Internetu máme dostupné nepřeberné množství informací na jeden klik (dnes už spíš na jeden ťap). A to je možná ten problém. Informací je příliš. Možností výběru je příliš. Nikdo nás nenaučil jak s takovým objemem informací nakládat. Naše práce s informacemi – naše konzumace informací je tak často neefektivní a není se čemu divit. Informační dieta # Chtěl bych vás seznámit s pojmem informační dieta.
·3 minut čtení

Kniha Zbraně vlivu - učebnice obrany před manipulací

Přemýšlení bolí. Vyžaduje klid, čas a správná data. V sociální interakci nemáme klid ani čas. Je jasné, že si vytváříme zkratky, které jsou z mnoha ohledů úsporné. Dokonce jsou nám tyto zkratky velmi vrozené a většinou fungují. Dají se však účinně zneužít. A právě nejčastější manipulace popisuje sociální psycholog Robert B. Cialdini v knize Zbraně vlivu . Určitě jste se potkali s podomními prodejci, prodejem přes telefon, prodejem schovávajícím se za průzkum apod.
·4 minut čtení

Fialová kráva Setha Godina

Dnes to nebude ani tak recenze knihy, jako spíš soupis několika poznámek, které jsem si vypsal při čtení. Fialová kráva (v originále Purple Cow) od Setha Godina pojednává o tom, proč se vykašlat na vytváření průměrných a šedých produktů a služeb a rovnou se vrhnout do tvorby těch pozoruhodných a zapamatovatelných. Produkty a služby # Produkt musí vyčnívat, zaujmout a pak se šíří sám. Musí motivovat ke konverzaci. Udělat ze zákazníků fanoušky (i hatery).
·2 minut čtení

Chytře a efektivně na hesla

Kolik máte účtů do online služeb? Kolik hesel si pamatujete? Nejčastějším případem prolomení bezpečnosti je prozrazení hesla. V článku se dozvíte bezpečnější strategii pro nakládání s hesly. Gmail, starý email na seznamu, pracovní email, Skype, Google účet, Facebook účet, Twitter účet… vaše online identita se skládá z mnoha účtů. Velcí hráči sice nabízí službu typu Single sign-on pro další služby, ale většina lidí nechápe k čemu je to dobré a tak trochu se toho bojí.
·4 minut čtení

Nový Evernote 5 pro Windows

Evernote je flexibilní nástroj pro správu osobních (i týmových) poznámek (Co je evernote se dočtete třeba zde ). Evernote 5 pro Android je dostupný už od jara 2013. V září jsme se dočkali Evernote 5 i pro Windows. Chtěl bych vám představit nové funkce a vychytávky. Nový vzhled, vyšší rychlost # Trend „flat designu“ dorazil i do Evernotu. Naštěstí v tomto případě nejde o pouhou bezhlavou aplikaci módní vlny, ale o opravdu funkčním využití.
·2 minut čtení

O počítačových hrách - škodlivá zábava?

Nedávno jsem se bavil s kamarádem o tom, zda jsou počítačové hry něčím přínosné nebo jde jen o „škodlivou“ zábavu. Když to vezmu od samotné hry jako produktu, dovolím si tvrdit, že tvorba her je umění. Co víc, ve hrách se spojuje hned několik uměleckých forem: hudba, grafika, animace a vyprávění příběhů. I programování je u her jiná liga kvůli algoritmům umělé inteligence, optimalizacím vykreslování a zobrazování apod. Ve hrách je obrovská různorodost, kreativita a emoce.
·2 minut čtení

Začněte s proč a pokračujte

Jsme posedlí zjednodušováním a uzavíráním reality do myšlenkových modelů a vzorců chování. Možná tím přicházíme o odstíny, nečekané synergie a kouzlo chaosu. Na druhou stranu nám modely pomáhají trochu se v tom chaosu zorientovat a pochopit složité chování. Kniha Začněte s Proč od Simona Sineka představuje velice zjednodušující a přesto pozornosti hodný model úspěchu firem a hnutí. Před tím než Simon Sinek našel své Proč, provozoval reklamní a marketingovou agenturu, které se příliš nedařilo a tak nějak postupně vyhořel.
·3 minut čtení

eWooky čtečka a ty naše české ebooky

Na letní dovolenou jsem si pořídil novou hračku: eWooky – čtečku digitálních knížek s podporou formátu Wooky. Dovolím si shrnutí z používání po prvním měsíci a 8 přečtených knihách. Velice fandím vydavatelstvím, která se rozhodnou vydávat své tituly bez DRM (případně se sociálním DRM, např. Palmknihy.cz ). Na druhou stranu si nalijme čistého vína – v ČR ebookz (nelegální kopie knih) jedou ve velkém. Stačí se podívat na uloz.to a podobné služby.
·4 minut čtení

Tomáš Baťa: Úvahy a projevy jako audio book

Doufám, že se mezi čtenáři nenajde nikdo, komu jméno Tomáš Baťa vůbec nic neřekne. Tento pan Podnikatel svým přístupem k podnikání a výrobě předběhl dobu a v podstatě z ničeho vybudoval fungující firmu, která ustála 1. světovou válku, poválečnou krizi i velkou hospodářskou krizi. Jeho principy samosprávy dílen a spoluúčasti na zisku nejsou ani dnes ještě pořádně doceněné. Další oblastí, kde Tomáš Baťa zanechal velkou stopu, je místní a státní správa.
·2 minut čtení

Alain de Botton: Vlídnější, laskavější filozofie úspěchu

Alain de Botton zkoumá naše představy o úspěchu a neúspěchu – a rozebírá doměnky, na kterých se tato označení zakládají. Je úspěch vždy zasloužený? A neúspěch? Vzletnými argumenty se nás snaží přesvědčit, abychom se přenesli přes snobství a závist a našli opravdové zalíbení ve své práci. Několik moc pěkných myšlenek z videa: Čím blíž si dva lidé jsou, věkem, zázemím, procesem identifikace, tím vyšší je riziko závisti. V dnešní době je zhruba stejně nepravděpodobné, že byste se stali stejně slavnými a bohatými jako Bill Gates, jako bylo v 17.
·2 minut čtení

Mžik sem, mžik tam

Právě jsem dočetl knihu Mžik – Jak myslet bez přemýšlení od Malcolma Gladwella a výborně se bavil. Dovolte mi krátkou recenzi a třeba zjistíte, že je to i váš „šálek kávy“. Věděli jste, že z celé řady výzkumů vychází Pepsi lépe, než Coca Cola a to už celá desetiletí? Tak proč se neprodává lépe? Jde o sílu brandu a Coca Cola sice chutná hůře na první napití (Pepsi je sladší a citrónovější), ale po vypití celé láhve máte lepší chuť a pocit z Coly.
·2 minut čtení

Google Keep - na poznámky jednoduše

Google vydal novou online a mobilní aplikaci – Google Keep. Dovolím si vám tuto službu představit a zhodnotit z mého pohledu. Google Keep je služba pro rychlé a snadné vytváření krátkých poznámek. Poznámky se ukládají jak jinak než do cloudu. K poznámkám máte přístup přes aplikaci pro Android mobily, Android tablety a webový přístup. Služba je zdarma. Poznámka může být textová nebo seznam úkolů. Textová poznámka se skládá z názvu a obsahu, který je v podobě plain textu, tedy textu bez formátování.
·3 minut čtení

One minute To-Do list - 1MTD

Cítíte se přetížení? Nevíte co dřív? Úkoly se na vás valí z emailů, telefonů a osobních schůzek? Máte pocit, že váš pracovní den je úplně mimo kontrolu? Michael Linenberger vymyslel jednoduchý koncept, který vám během okamžiku vrátí základní pocit kontroly. Pojmenoval ho „The One Minute To-Do List“ a já si dovolím vám jej dnes představit. Další metoda nad To Do seznamy? Vlastně ano. Začnu tedy od toho, co většinou vede k selhání v používání To Do listu.
·6 minut čtení

Záznam přednášky - "Jak bojovat s prokrastinací" od Petra Ludwiga

Na letošním Webexpu si zapřednášel Petr Ludwig z GrowJOB institutu na téma prokrastinace. Doporučuji ke shlédnutí každému, protože všichni prokrastinujeme. Ideálně pouze v některých oblastech našich životů. Petr Ludwig: Jak bojovat s prokrastinací? Skvěle připravená přednáška, kde se dozvíte: Již staří Řekové prokrastinovali. Problém rozhodovací paralýzy v dnešní době. Klíče k boji s prokrastinací: Důležitost uvědomění si hodnoty času. Využití sebemotivace. Ujasnění týmové motivace. Jak (ne)funguje plazí mozek, limbický systém a neokortex.
·1 minuta čtení

Ukliďte si v hlavě

Honí se vám hlavou myšlenky na desítky úkolů, povinností a nedořešených záležitostí? Zkuste si malý experiment popsaný v článku a zjistěte jaké to je myslet na papíře uspořádat si myšlenky. Myslete na papíře # Naše mysl je skvělá na myšlení, soustředění a vymýšlení věcí. Přesně tuto kapacitu však omezujeme tím, že si z mysli děláme skladiště úkolů a nedořešených záležitostí. To vyvolává pocit zahlcenosti, únavy a strachu – „Sakra, co dřív?
·2 minut čtení

Jaké bylo Mexpo 2012?

Druhý ročník Manager Expo je za námi. Letos pod názvem Mexpo, který akci sluší víc. Jak se letos povedla konference o managementu a mediích? V termínu od 5. 10. do 6. 10. 2012 se ve slovenském Senci opět sešli zájemci o 2 poměrně odlišná témata: osobní růst a marketing. Stejně jako na loňském ročníku jsem většinu času věnoval přednáškám v sále „management“. Budu tedy psát především o této tematické polovině konference.
·7 minut čtení

Kieser training - efektivní silový trénink

O tom, že fyzické zdraví je důležité, nemusím nikoho přesvědčovat. Chtěl bych vám dnes představit zdravotní silový trénink, který mi pomáhá udržovat se v dobré kondici posledních 10 měsíců. Program se jmenuje Kieser training a pochází ze Švýcarska. Dříve jsem pravidelně aspoň 1× týdně chodil hrát volejbal. Kvůli problémům s ramenem jsem však musel před 2 lety přestat, bolest mě připravila o radost ze hry. U doktora mi po prohlídce pouze řekli, že mám rameno šetřit.
·4 minut čtení

Tipy jak pracovat s To-do listy

V předešlém článku jsme si řekli, proč vlastně používat něco jako To-do list . Dnes si pojďme říct, jak s takovým seznamem úkolů pracovat a čeho se vyvarovat. 1. Jednodušší nástroj je lepší Na Internetu najdete stovky To-do aplikací. Kterou si vybrat? Pro začátek žádnou. Stačí vám list A4 nebo jeden textový soubor na ploše nebo jedna poznámka v Evernotu. Než ztrácet hodiny výběrem vhodného nástroje, je lepší začít s tím co je po ruce.
·4 minut čtení

Proč vlastně používat něco jako To-do list?

To-Do list, seznam úkolů, seznam kroků… je překvapivě silný nástroj a v tomto článku si připomeneme proč. V určité podobě používá každý z nás To-Do list, pokud ne přímo na papíře nebo v digitální podobě, minimálně ve své hlavě: „nejdřív udělám tento úkol, pak vyřeším tuto záležitost…“. Specifickým příkladem je třeba i nákupní seznam. Můžeme vytvářet seznam úkolů pro sebe nebo pro skupinu lidí. Takové GTD má hned několik seznamů. To-Do je velice intuitivní forma vyjádření našich myšlenek, plánů a dalších kroků.
·3 minut čtení

Kontrola a štěstí

Citáty od Epiktáta na téma kontroly a štěstí.
·1 minuta čtení

Stručně o knize 7 návyků skutečně efektivních lidí

Kdybych měl vybrat tu nejlepší knihu o osobním růstu, dlouho bych váhal mezi knihou Aby vše klapalo od Davida Allena (autora metodiky GTD) a právě knihou 7 návyků skutečně efektivních lidí od Stephana R. Coveyho. Rozhodně patří mezi knihy, které podstatným způsobem ovlivnily můj život i moje názory. Dovolte mi stručně vám představit toto již klasické dílo oboru literatury úspěchu.
·4 minut čtení

Představení metody ZTD - Zen to done

Zen to done je sada 10 návyků inspirovaných metodou Getting things done a knihou 7 návyků vysoce efektivních lidí. V dnešním článku vám systém produktivity Lea Babauty stručně představím.
·4 minut čtení

Stručný úvod do GTD: Getting Things Done

Rozšířenost povědomí o GTD - Getting Things Done dokazují stovky článků v češtině, přesto bych si dovolil vám tuto metodu sebeřízení ve stručnosti představit svými slovy.
·4 minut čtení

Hledání rovnováhy v životě

Rovnováha je ošemetná věc, zvláště ta životní. Není snadné jí dosáhnout a udržet si ji dlouhodobě je v podstatě nemožné. Přesto je dobré se o to snažit, protože pokud nám některá životní oblast nešlape, projeví se to zákonitě i v těch dalších. Například dlouhodobá nespokojenost v oblasti fyzického zdraví se určitě projeví i v práci.
·4 minut čtení