Kieser training - efektivní silový trénink

·4 minut čtení

O tom, že fyzické zdraví je důležité, nemusím nikoho přesvědčovat. Chtěl bych vám dnes představit zdravotní silový trénink, který mi pomáhá udržovat se v dobré kondici posledních 10 měsíců. Program se jmenuje Kieser training a pochází ze Švýcarska.

Kieser training

Dříve jsem pravidelně aspoň 1× týdně chodil hrát volejbal. Kvůli problémům s ramenem jsem však musel před 2 lety přestat, bolest mě připravila o radost ze hry. U doktora mi po prohlídce pouze řekli, že mám rameno šetřit. Začal jsem hledat jiné sportovní vybití. Zkoušel jsem běhání, ale popravdě mě to prostě nebaví. V podstatě jsem skoro přestal sportovat. Co teď? Naštěstí právě v ten okamžik mi kamarád poradil zdravotní silové cvičení, které vám dnes představím.

Posilovna jinak

Kieser training na první pohled vypadá jako posilovna. Postaven je však na zcela jiných principech a pravidlech. Liší se také ve strojích, které jsou poněkud sofistikovanější než klasická výbava posiloven. Ze všech aspektů je cítit snaha o ideální efektivitu a účinnost. V úhlu pohledu Kieser trainingu je posilování svalů prevence a terapie stárnutí a úbytku sil po 25. roku života. Spíš než o vytvoření kulturistické postavy tady jde o vyvážené svalstvo, které podporuje každodenní život člověka, odstraňuje pohybové problémy a bolesti zad. Velice často zde cvičí lidé po úrazech nebo s pohybovými problémy. Je škoda, že zdravotnictví v ČR více nedbá na prevenci jako v Německu nebo Švýcarsku, kde Kieser training bývá často na doporučení lékaře a až polovinu hradí pojišťovna.

Fokus na samotné cvičení

Čisté prostředí, žádná hudba, žádné plakáty kulturistů – vše rušivé je pryč. Zůstávají originální posilovací stroje, vyškolený personál, cvičební plán a vy. Soustředěnost na efektivitu je cítit jak z prostředí, tak z principů a postupů.

Zásady tréninku

Na začátku vám trenér sestaví trénink dle vašich zdravotních možností a obtíží. Program se skládá s přesně vybraných strojů a cviků a vždy zahrnuje všechny svalové skupiny. Program máte na papíru A4 vč. nastavení opěrek a rozsahů pohybů. Na řádky pak píšete datum tréninku, váhu a odcvičený čas.

Začíná se na poměrně malých váhách, které slouží spíš k protažení a odhalení slabších míst v daném svalu. Nicméně poměrně rychle se člověk dostane na své maximum, kde teprve začíná sranda.

Kieser training a stroj B6

Cvičí se maximálně 120 sekund jeden cvik. Pokud s danou váhou zvládnete více než 90s, přidáváte. Pokud dáte 60s až 90s necháváte stejnou váhu do dalšího tréninku. Pokud nezvládnete 60s, váhu snižujete. Cvičí se pomalými pohyby, kde jste 4s v pozitivní pohybové fázi, 4s v negativní fázi a 2s v krajní poloze úplného stažení svalů. Cvičení se provádí vždy v plném rozsahu. Pokud nejste už schopni provést cvik v plném rozsahu, zastavíte časomíru. Díky tomuto principu poměrně rychle a efektivně lokálně vyčerpáte daný sval.

Základem je pravidelné cvičení 2× až 3× týdně. Cvičební jednotka zabere okolo hodiny. Mezi jednotlivými tréninky musí být 48 hodin „odpočinku“, aby svaly mohli regenerovat.

Více o zásadách tréninku

Předražená posilovna?

Co vás může odradit je cena. Neplatí se po sezeních, ale min. na 6 měsíců za 6900 Kč (rok za 11900 Kč). Na ČR je to pálka. Bohužel u nás moc nefunguje, že na podobné aktivity přispívá pojišťovna a zaměstnavatel, pouze výjimečně. Tím je celá částka na vás. Při 3 trénincích týdně to však vychází už pod 100Kč, což není moc ve srovnání s jinými aktivitami nebo klasickou posilovnou. Aspoň pro mě, je cena zároveň jedna z motivací: Když už jsem za to dal ty peníze, tak tam prostě půjdu :-)

Zkušenost po 10 měsících tréninku

Kieser training naplnil přesně to, co jsem hledal – efektivní svalový trénink s malou časovou investicí. Díky cvičení jsem se úplně zbavil bolesti krku a zad z věčného sezení u PC. Také zpevnění svalů v oblasti ramene mi umožnilo si zase příležitostně zahrát volejbal nebo squash. Celkově se mi kondice zlepšila a ani pozdě odpoledne se necítím fyzicky unavený jako dříve. Po 10. měsíci jsem opravdu spokojen.

3 sezení na vyzkoušení zdarma

Pokud vás článek zaujal, můžete vyzkoušet 3 sezení zdarma v Brněnské nebo Pražské pobočce. Nic za to nedáte. Jo a zmiňte se, že jdete na doporučení Martina Jandy z Brna. Pokud se vám to zalíbí, dostanu za vás měsíc zdarma. Díky.

Stránky Kieser Trainingu