Google Keep - na poznámky jednoduše

·3 minut čtení

Google vydal novou online a mobilní aplikaci – Google Keep. Dovolím si vám tuto službu představit a zhodnotit z mého pohledu.

Google Keep je služba pro rychlé a snadné vytváření krátkých poznámek. Poznámky se ukládají jak jinak než do cloudu. K poznámkám máte přístup přes aplikaci pro Android mobily, Android tablety a webový přístup. Služba je zdarma.

Poznámka může být textová nebo seznam úkolů. Textová poznámka se skládá z názvu a obsahu, který je v podobě plain textu, tedy textu bez formátování. K poznámce je možné nahrát obrázky/fotky. Seznam úkolů má také nadpis a pak zaškrtávací položky. Oba typy pak lze barevně označovat. Pokud poznámku už nepotřebujete, můžete ji smazat nebo archivovat. Žádné tagy, žádné složky, žádné meta informace. Opravdu minimalistické a jednoduché pojetí.

Aplikace pro Android

Aplikace pro Android 4.x se opravdu povedla. Snadná na používání a přehledná. Dodržuje zažité zvyklosti GUI Androidu 4.x. Poznámku můžete vložit namluvením, obrázek vyfocením. Hledání a synchronizace rychlé a na jedničku. Možnosti widgetů na plochu jsou poměrně široké. Usnadní vám zadávání i prohlížení.

Google Keep na Nexusu

Webový přístup

Přes adresu Keep aplikace se také dostanete ke svým poznámkám. Zobrazení a možnosti jsou velice podobné nativním aplikacím. V zásadě vše funguje, jediné co mě překvapilo je, že není možné přeskládat položky v seznamech. Na Androidu to jde.

Google Keep

Trochu historie poznámkování s Googlem

Než přistoupím k hodnocení, stručně shrnu historii poznámkování s Googlem. Byl jednou jeden Google Notebook. Online služba pro psaní poznámek. Na svou dobu skvěle provedená služba. Bohužel Google asi nepřišel jak správně na službě vydělávat nebo to někoho ve svobodných týmech přestalo bavit a službu zavřeli. Naštěstí v té době už existoval Evernote, takže jsem přešel na něj.

Druhou možností jak psát poznámky s Googlem je stále funkční Google Scrachpad (Zápisník) coby aplikace pro Google Chrome. Jeho výhoda je, že umí formátování, funguje offline a je propojený s Google Docs (vlastně Google Drive). Nevýhody jsou chybějící možnost přidávat obrázky/přílohy a neexistující aplikace pro Android.

Vydání Google Keep proběhlo zrovna v době, kdy Google oznámil, že končí se skvělou službou Google Reader. To vyvolalo silnou vlnu negativních reakcí a trochu neprávem to odnesl v recenzích právě Google Keep. Nicméně chápu, že skepse je na místě. Co když to Google za rok s Keepem přestane bavit?

Co chybí

Vraťme se k hodnocení Keepu. Co mi opravdu chybí je, že není možné k poznámce dát nějaký budík, upozornění nebo událost do kalendáře. Stejným neduhem trpí třeba i Evernote.

Chybějící štítky a složky pro organizaci v omezené míře nahrazují barevná značení a skvělé vyhledávání.

Doufám, že časem vznikne ještě plugin pro rychlé přidávání textů nebo obrázků z webu.

Hodnocení

Google Keep není Evernote. Není to osobní informační systém. Míří jinam. Je myšlený jako jednoduchý nástroj pro krátké poznámky a seznamy, který bude dobře fungovat pro každodenní potřebu a použití.

Mně se služba líbí. Zkuste ji. Nic za to nedáte.