Konečně ultimátní řešení pro vaše fotky - Fotky Google

·3 minut čtení

Focení je často ta snadnější a zábavnější část. Fotky z výletů nebo oslav pak musíte přebrat, upravit, zorganizovat, a pak slavně ukázat třeba Babičce, aby to celé mělo smysl. No jo, tak proč plno fotek stále máte ve foťáku, mobilu, na SD kartě a na disku? Služba Fotky Google vám s tím vším pomůže a umí toho mnohem víc.

Neomezeně fotek, opravdu

Google nabizí neomezené bezplatné úložiště. Můžete tam nahrát celou svou sbírku fotek ze zaprášených CD a konečně je i někomu ukázat.

Má to však drobný háček, protože neomezené uložiště platí jen pro nastavení, kdy se fotky upravují do rozlišení o „Vysoké kvalitě“ cca 16 Mpx, tedy zpět už nedostanete původní x desítek MB velký soubor z vaší zrcadlovky, ale jen jpg s kompresí.

Vyzkoušel jsem za vás, že je to stále dostatečné rozlišení pro tisk fotek a další práci. Plakát z toho už však asi neuděláte. Na takové ty rodinné fotky to však bohatě stačí.

Pro profíky, co potřebují zachování fotek bez komprese, nabízí Google zdarma pouze 15GB místa. Můžete si však připlatit za 100 GB za 2 $/měsíc nebo 1TB za 10 $/měsíc. Pokud se vejdete do velikosti 1TB, tak možná raději zkuste Flickr.com , protože tam dostanete 1TB rovnou zdarma. Budou vás však otravovat reklamy při prohlížení.

Jak tam ty fotky nahrát?

O fotky z mobilu nebo tabletu se nemusíte starat, protože se do Fotky Google nahrají sami. Stačí stáhnout aplikaci Fotky Google a nastavit automatickou zálohu. Můžete upřesnit, že se tak má dít pouze v době, kdy budete na wi-fi, ať si nevyboucháte datový tarif.

Z PC je možné využít utilitku Google Photos Backup, kterou nainstalujete, vyberte složky a na pozadí se fotky do cloudu nahrají.

Zůstává i možnost nahrát fotky přes web. Stačí přetáhnout i více souborů do prohlížeče a chvilku počkat.

Google za vás najde duplicitní fotky a smaže je. Hodí se při nahrávání fotek z více archívů apod.

Základní ovládání aplikace

Základní organizace fotek je podle data pořízení fotky. Samozřejmě si můžete vytvářet vlastní pojmenované sbírky a ty třeba sdílet dál. Sdílet můžete s lidmi, co mají Google účet (Gmail, Google+) nebo lze sdílet i speciálním odkazem, který později můžete zase zrušit.

Aplikace se snadno používá a její ovládání zvládne i Babička, které pošlete odkaz na fotky z dovolené.

Skvěle funguje hledání ve fotkách. Prostě napíšete „loď“ a Google vám zobrazí vaše fotky s různými loďkami. Můžete také zkusit zadat třeba barvu „oranžová“. Funguje skvěle.

Pokud máte povolené rozpoznávání obličeje, lze dohledat fotky podle osoby. A jestli vaše fotky obohacujete o GPS souřadnice, dá se hledat také podle místa.

Fotky lze také znovu stáhnout nebo si je nechat zpřístupnit přes Disk Google.

Dokonce i mazání fotek je vyřešené chytře – po smazání zůstanou v koši 60 dnů ještě dostupné.

Editace, automatické vylepšování a Asistent

Služba nabízí základní editační funkce, ořez a filtry. A samozřejmě funkci „automaticky“, kterou použijete nejčastěji, protože prostě funguje skvěle.

Další chytrá funkce je Asistant. Ten vám připraví animace, úpravy filtrem nebo třeba složené fotky. Vy už jen potvrdíte, jestli se vám to líbí nebo ne.

Použitelné i pro vaše videa

Osobně to moc nevyužívám, ale služba dobře funguje i pro videa. Je to asi nejsnadnější způsob, jak video z mobilu dostat na Internet. Tady nějaké pokročilé nástroje na editaci nebo i sestříhání chybí.

Shrnutí

Za mě jsou Fotky Google ultimátní řešení pro naše fotky. Je dobře, že to Google vyčlenil z Google+ jako samostatnou službu. Jen doufám, že nenapadne Google do tarifu zdarma přidávat reklamy.