Představení metody ZTD - Zen to done

·4 minut čtení

Zen to done je sada 10 návyků inspirovaných metodou Getting things done a knihou 7 návyků vysoce efektivních lidí. Pokud nejste vedoucí pracovník nebo manažer s více jak 20 aktivními projekty a desítkami úkolů, mohlo by vás ZTD oslovit svou jednoduchostí a zaměřením na to podstatné. V dnešním článku vám systém produktivity Lea Babauty stručně představím.

Leo Babauta je známý spisovatel, minimalista a autor blogu zenhabits.net . Právě prostřednictvím blogu se proslavil a za posledních 5 let vydal 7 knih o svém pohledu na život o minimalismu a efektivitě. Ebook Zen to Done vydal v roce 2007 a česky pod názvem Zen a hotovo vyšla kniha i v papírové podobě v roce 2010.

Babauta si vypůjčil to nejdůležitější z GTD a přeformuloval to do 10 srozumitelných návyků. Nezapírá ani inspiraci z knihy 7 návyků vysoce efektivních lidí od Coveyho. To celé vyhladil svým minimalistickým pohledem na život. Na svět se tak dostala metoda, která může oslovit mnoho lidí a přinést do jejich života hned několik skvělých myšlenek a návyků, které napomáhají osobnímu rozvoji a následování vlastních vizí.

Vše by mělo být vymyšleno tak jednoduše, jak je to jen možné – ale ne jednodušeji." Albert Einstein

Stručně vás provedu 10 návyky, které Babauta sestavil.

Návyk první: shromažďování

Myšlenka totožná s inboxem z GTD. Základem je věc, problém nebo úkol vůbec zachytit a zaznamenat, třeba do malého bloku. Lidská paměť je dost nespolehlivé médium a hlavně si tím vyčistíte hlavu.

Návyk druhý: Třídění

Zpracování nashromážděných věcí v inboxu je potřeba zpracovat, někam zatřídit, jinak se stane z vaší vstupní schránky pouze hromada poznámek, kterými se vám nebude chtít prohrabávat.

Návyk třetí: Plánování

Z vašeho seznamu úkolů si vyberte pár nejdůležitějších úkolů týdne a každého dne. Těmito úkoly začněte hned ráno. Užitečný návyk, který bojuje s odkládáním a prokrastinací. Dokončení i jediného takového úkolu znamená, že jej máte z krku a také vás splnění příjemně motivuje do další práce.

Návyk čtvrtý: Vykonání

Všechno to plánování je sice pěkná věc, ale základem stejně zůstává vyhrnout si rukávy a pustit se do úkolu. Přesně o tom je návyk čtvrtý. Vyberte si úkol, eliminujte zdroje vyrušení a makejte na tom. Nesnažte se o multitasking.

Návyk pátý: Jednoduchý důvěryhodný systém

Seznam úkolů nemusí být složitý. Čím jednodušší nástroj, tím je pravděpodobnější, že jej budete častěji používat. Nezkoušejte stále nové TODO programy. Tužka a papír také funguje.

Návyk šestý: Uspořádávání

Každá věc, každá informace, každý úkol by měli mít své místo. Vytvoříte si tak přehlednější a čistější prostředí, které podporuje soustředění a kreativitu.

Návyk sedmý: Revize

Aby jakýkoli systém sebeřízení fungoval, je potřeba jej udržovat a udržování znamená dělat týdenní kontrolu. Jednoduše si projděte všechny seznamy, inboxy, připomeňte si své cíle… Má to velký význam i pro motivaci a upevnění vaší vize. Můžete také zjistit, že jdete špatným směrem a zavčas změnit směr.

Návyk osmý:

Zjednodušování Nekonečné seznamy úkolů vzbuzují hrůzu a paralýzu. Zkuste zúžit svůj záběr a své cíle. Zbavte se zbytečných projektů a úkolů. Při menším počtu toho dokončíte více a kvalitněji. Pokud budete skákat od projektu k projektu a od úkolu k úkolu, zaručeně vás to utahá. Méně znamená lépe.

Návyk devátý: Rutina

Rutiny jsou takové malé osobní rituálky. Každý to zná, je to automatizovaná činnost nebo opakovaný úkol, který tím že se provádí často a opakovaně, vyžaduje mnohem méně sebekontroly. Vlastně tak nějak pracuje pro nás. Toho se dá využít.

Návyk desátý: Najděte svou vášeň

Desátý návyk je o hledání sebe sama. O hledání činností, které nás baví a nadchnou. Může to být koníček, jen určitá výseč naší práce nebo úplně nová věc. Prostě hledejte, zkoušejte a hrajte si. Až jednou najdete to co vás baví, zkuste si z toho udělat zdroj příjmů. Jasně, jakmile se z toho stane práce, už to není taková sranda, ale pořád děláte z 80% to co vás baví.

Babauta každému návyku věnoval jednu kapitolu. V knize je také opakovaně řečeno, že nejde si osvojit všechny návyky najednou, že je to proces, který zabere mnohem více času. Na ZTD je pěkná i flexibilita. Babauta se snaží dávat určitý návod, ale vybízí k hledání vlastních způsobů, které budou fungovat pro vás.

Je to stručné čtení, přesto s mnoha zajímavými myšlenkami. Pokud jste četli GTD a přišlo vám složité, ZTD by mohlo být to co hledáte. Díky nakladatelství Melvil si můžete knihu přečíst v češtině v papírové podobě i jako ebook .