Dropbox paper - týmové poznámky jinak

·4 minut čtení

Dropbox Paper je svěží přístup k řízení projektů a vytváření a sdílení týmových poznámek. A může posloužit i jako nástroj na osobní poznámky místo Evernotu. V dnešním článku shrnu zkušenosti z 3 měsíčního testu této služby.

Na začátku byl produkt zvaný Hackpad . Zajímavý produkt pro sdílené poznámky s mnoha skvělými nápady. Pak přišel Dropbox a Hackpad koupil. A narozdíl od jiných služeb, které koupil a spíš zabil, Hackpad se mu povedlo přetvořit ve službu, o které ještě uslišíme - Dropbox Paper .

Princip Paperu je jednoduchý: máme stránku a na tu pojďme dát všechny důležité informace, úkoly a soubory. Nástroj je velmi jednoduchý a intuitivní, ale i po týdnu používání budete objevovat další nové vychytávky a funkce.

Struktura dokumentu

Dokument je základní stavební kámen Paperu. U něj definujete sdílení se spolupracovníky nebo třeba veřejný přístup pro čtení. Každý dokument má svou historii, kterou si můžete zpětně prohlédnout. Obsah se skládá z bloků - text, tabulka, kód se zvýrazněnou syntaxí, obrázky nebo odkaz na soubory uložené v Dropboxu. Dokument si organizujete pomocí nadpisů 3 úrovní, které vám vykouzlí přehledný klikací obsah po levé straně okna.

Jednotlivé bloky obsahu jsou dobře promyšlené. Blok kódu detekuje jazyk kódu a vybere vhodnou syntaxi. Editor tabulek je asi nejlépe udělaný z nástrojů co jsem v on-line editorech zatím viděl. Galerie obrázků formou posuvných náhledů je taky použitelná.

Každý blok nebo odstavec textu je možné komentovat. Komentáře samotné se přehledně zobrazují po pravé stránce obsahu dokumentu.

Editor

Středobodem Dropbox Paperu je rozhodně editor, a proto si s ním autoři projektu opravdu vyhráli. Pro vkládání textu můžete využít klávesové zkratky, popup menu nebo můj preferovaný způsob - markdown syntaxi, která se in-line proměňuje na naformátovaný obsah.

Možnosti formátování jsou záměrně omezeny na 1 font, 3 úrovně nadpisu, tučné písmo… prostě základ. Žádný formátovací divoký západ jako ve Wordu nebo v Evernotu se nekoná.

Užitečnou funkcí je možnost vkládat checkboxy úkolů. To z Paperu dělá docela slušný nástroj na projektové řízení. Dokonce můžete jednotlivé úkoly přiřazovat kolegům pomocí zavináčové anotace.

Všechny víše uvedené vlastnosti dělají z Paperu dobrý poznámkovač. Co z něj však dělá vynikající nástroj pro spolupráci více lidí je online editace. Jednoduše vidíte co zrovna kolegové píšou - jak přibývá obsah. Podobně dobře to funguje snad jen u Google Docs.

Notifikace vás obstojně informují o změnách, když vás někdo zmíní nebo vás pozve ke sdílenému dokumentu.

Nedostatky

Je vidět, že Dropbox na produktu usilovně pracuje a během doby, kdy jsem produkt zkoušel, rychle odstraňovaly bugy, které se objevily. Samotnému on-line produktu asi nelze moc co vytknout. Důvodem je i to, že Paper jde vlastní cestou ve stopách Hackpadu.

Dropbox Paper existuje i jako aplikace pro Android a iOS. Bohužel jde spíš o wrapper samotné web aplikace. Chybí offline uložené dokumenty a práce s nimi. Osobně mi chybí i desktop aplikace pro práci offline. Integrace dokumentů z Dropboxu zatím taky není nejlepší. Je škoda, že samotné dokumenty nejsou přístupné jako markdown dokumenty přímo v Dropboxu. To by offline přístup řešilo velmi elegantně. Dropbox zatím neoznámil jak bude nastavená cenová politika.

Dropbox je lepší řešení pro týmy než Evernote

Osobně se mi líbil už původní nástroj Hackpad. Měl plno much a UI nebylo tak dotažené. Dropboxu se koncept nástroje pro týmovou spolupráci nad dokumenty povedl dotáhnout a představil produkt, který je trochu jiný, než konkurence. Ano, chybí off-line aplikace, hodil by se plugin do prohlížečů pro rychlé poznámky a integrace s Dropboxem je nedokonalá, ale zajímavých a “nových” nápadů je v produktu víc než dost.

Dropbox Paper se snaží být jiným řešením pro organizaci týmu. Narozdíl od stovek klonů Basecampu na to jde jinou cestou. Jedná se o koncept, o který se snažil Evernote, ale nikdy se mu to nepovedlo dotáhnout. Paper bych doporučil jako alternativu pro Evernote pro menší týmy, kteří si neorganizují práci pomocí Scrumu nebo jiných projektových metodik. Rovněž jde o dobrý osobní poznámkový blok pro lidi, kteří jsou většinu času on-line.