Ukliďte si v hlavě

·2 minut čtení

Honí se vám hlavou myšlenky na desítky úkolů, povinností a nedořešených záležitostí? Zkuste si malý experiment popsaný v článku a zjistěte jaké to je myslet na papíře uspořádat si myšlenky.

Myslete na papíře

Naše mysl je skvělá na myšlení, soustředění a vymýšlení věcí. Přesně tuto kapacitu však omezujeme tím, že si z mysli děláme skladiště úkolů a nedořešených záležitostí. To vyvolává pocit zahlcenosti, únavy a strachu – „Sakra, co dřív? Je toho na mě tolik. To nezvládnu“. Určitě se mnou souhlasíte, že tento přístup je nám na škodu.

Nepořádek v hlavě

Co s tím můžeme dělat? Zkuste „myslet na papíře“. Zkuste ty nedořešené záležitosti dostat z hlavy někam ven, kde na ně pěkně uvidíte, bude si je moct prohlédnout, seřadit, proškrtat a zamyslet se na nad nimi. Získáte tím pocit kontroly a přehled o tom co poutá vaši pozornost.

Tím nemyslím, že si máte rovnou osvojit GTD nebo jinou metodiku práce s úkoly a informacemi. Stačí vyzkoušet malý experiment popsaný níže, zjistit jestli vám to pomohlo. Je to experiment, zkuste a uvidíte.

Experiment: Ukliďte si v hlavě

Vyhraďte si kolem 2 hodin času v klidu (nejlépe třeba o víkendu), vezměte si papírový blok nebo textový soubor v PC a začněte psát všechny své věci, závazky, nápady, úkoly, povinnosti, cíle a plány které vám přicházejí na mysl. Nestarejte se moc o formu, neorganizujte, nevyhodnocujte. Jen to všechno hoďte ven na papír. Cílem není aby zapsaným informacím porozuměl někdo jiný, jsou to jen vaše poznámky. Zatím nezpracovávejte, to můžete udělat později. Ani nezačněte něco hned dělat. Teď jde jen o to, dostat to ven. Abyste na nic nezapomněli, připravil jsem 2 myšlenkové mapy, které vás provedou typickými oblastmi, kde se schovávají zašité „záležitosti“.

Co poutá tvoji pozornost z osobních záležitostí?

osobní záležitosti

Co poutá tvoji pozornost z pracovních záležitostí?

pracovní záležitosti

Hotovo? Skvělé. Jak se cítíte? Zažili jste pocit úlevy? Cítíte větší klid a lépe se soustředíte? Došlo vám, že toho na sebe nakládáte moc?

Co teď s tím?

Zkuste tento postup:

  1. Některé záležitosti proškrtejte a vědomě se rozhodněte, že je dělat nebudete. Je to přece ve prospěch těch důležitějších věcí, ne?
  2. Zbytek si rozdělte na reálné úkoly, akce a otevřené projekty, které do horizontu tak 10 dnů znamenají nějakou akci. Tady jsou věci, se kterými se teď dá něco dělat.
  3. Zbytek hoďte na hromadu „Jednou možná“, protože s tím stejně teď hned nic nebudete dělat. Víte, že existují. Víte, že se vám nemusí honit hlavou, protože je máte sepsané někde, kam se můžete kdykoliv podívat. Teď však spíš překážejí, ale jejich čas přijde.