Mžik sem, mžik tam

·2 minut čtení

Právě jsem dočetl knihu Mžik – Jak myslet bez přemýšlení od Malcolma Gladwella a výborně se bavil. Dovolte mi krátkou recenzi a třeba zjistíte, že je to i váš „šálek kávy“.

Mžik – Jak myslet bez přemýšlení od Malcolma Gladwella

Věděli jste, že z celé řady výzkumů vychází Pepsi lépe, než Coca Cola a to už celá desetiletí? Tak proč se neprodává lépe? Jde o sílu brandu a Coca Cola sice chutná hůře na první napití (Pepsi je sladší a citrónovější), ale po vypití celé láhve máte lepší chuť a pocit z Coly.

Americký psycholog John Gottman dokáže po celoživotním výzkumu říct po pouhých pěti minutách nahrávání manželů při rozhovoru na běžné domácí téma, zda se rozvedou nebo ne. Jeho úspěšnost je neuvěřitelná, metoda zcela logická. Nahrávku sledují vyškolení psychologové, kteří ohodnocují každý x sekundový záznam dle speciální stupnice. Nejhorší z mini projevů emocí je pohrdání jednoho z partnerů.

Podobných příběhů je v knize víc jak desítka. Všechny ukazují fenomén bleskového rozhodování – správného i špatného. Naše bleskové rozhodování, přichází z podvědomé úrovně a často je označováno za intuici. Intuice je často spolehlivější než podrobná a zdlouhavá analýza problému. Někdy však i intuice fatálně selže. První dojem se často přeceňuje.

Příklady fungující „intuice“:

  • bleskový odhad zkušeného znalce umění,
  • klidná reakce zkušeného policisty při dopadení pachatele,
  • podvědomé vnímání rizika zkušeným hasičem.

Příklad selhání „intuice“:

  • první dojem z člověka (rasa, výška, sympatie…),
  • chybný odhad zákazníka prodejcem,
  • přecenění nekritických parametrů situace.

Nejde to zevšeobecnit. Klíčem je cvik, zkušenosti a znalosti v daném oboru. Často stačí nastavit postupy práce jinak a využít síly lidské intuice správným způsobem a zároveň předejít chybám.

Moc praktických rad v knize nenajdete. Je to spíš populární psychologie/sociologie a to ve velice zábavné formě. Mám rád lidské příběhy, chytré pointy, zajímavé výzkumy a taje lidské mysli. Mžik nabízí vše.