Posts

2017


Dropbox paper - týmové poznámky jinak

Dropbox Paper je svěží přístup k řízení projektů a vytváření a sdílení týmových poznámek. A může posloužit i jako nástroj na osobní poznámky místo Evernotu. v dnešním článku shrnu zkušenosti z 3 měsíčního testu této služby.
·4 minut čtení

TV včera, dnes a zítra

Televize ve své klasické podobě je už pomalu za zenitem. Je však bez diskuze, že měla obrovský vliv na to jak dnes vnímáme svět. Dovolte mi krátkou úvahu na téma televize včera, dnes a zítra.
·4 minut čtení

2016


Zákon proti hazardu aneb konec svobodného Internetu?

Tak nám včera zabili svobodný Internet. V zákonu proti hazardu se objevily paragrafy, které umožňují Ministerstvu Financí blokovat libovolné stránky, které nějaký nekvalifikovaný úředníček označí za “internetovou hazardní hru”. Proč mi to vadí? # Je to vůbec poprvé co vláda bude omezovat svobodu Internetu. Sama tím popírá své Vládní usnesení č. 203 – Digitální Česko v 2.0: “ČR bude garantovat, že nebude blokovat komukoliv přístup k internetu, případně přístup ke konkrétním int.
·2 minut čtení

Tablet vs. počítač: Jak se rozhodnout?

Tablety jsou hitem posledních let. Na první pohled by se mohlo zdát, že klasickým počítačům i notebookům odzvonilo. Pokud právě řešíte otázku, zda si koupit tablet, nebo počítač, můžete využít naše krátké srovnání. Článek vznikl pro magazín Selfnet a byl určen pro širokou veřejnost. Co nabízí tablety # Tablety si našly cestu do našich domácností. Díky své přenosnosti, ceně a intuitivnímu ovládání se zdá, že tablety musí zákonitě nahradit domácí počítač v každé domácnosti.
·3 minut čtení

Konečně ultimátní řešení pro vaše fotky - Fotky Google

Focení je často ta snadnější a zábavnější část. Fotky z výletů nebo oslav pak musíte přebrat, upravit, zorganizovat, a pak slavně ukázat třeba Babičce, aby to celé mělo smysl. No jo, tak proč plno fotek stále máte ve foťáku, mobilu, na SD kartě a na disku? Služba Fotky Google vám s tím vším pomůže a umí toho mnohem víc. Neomezeně fotek, opravdu # Google nabizí neomezené bezplatné úložiště. Můžete tam nahrát celou svou sbírku fotek ze zaprášených CD a konečně je i někomu ukázat.
·3 minut čtení

2014


Služebník - trochu jiná kniha o leadershipu

Hlavní téma knihy: Servant leadership, bych popsal jako lidštější a dlouhodobě udržitelnější princip vedení lidí. Kniha Služebník: prostý příběh o leadershipu od Jamese C. Huntera popisuje jak být leaderem z autority, nikoliv z moci. Prostě další byznys a self-help kniha, říkal jsem si. Název mě však zaujal. Je z toho cítit styl alá Covey nebo Hyrum Smith. Vyhrála zvědavost a jedna ze základních potřeb: zlepšovat se. Třeba mi kniha přinese nějakou novou myšlenku nebo nový pohled.
·3 minut čtení

2013


Startup za pakatel - příchuť podnikání

Kniha o tom jak začít dělat svůj vlastní malý byznys: opravdový produkt nebo službu pro opravdové zákazníky. Najdete v ní mix motivace i užitečných rad. Se slovem startup se pojí už poměrně zafixovaná představa technologické firmy, jejímž cílem je přijít s něčím cool a udělat úspěšný exit: prodej velké nadnárodní korporaci. Možná proto by se kniha Chrise Guillebeaua mohla jmenovat spíš „mikrobyznys za pakatel“, protože o takových „exit startupech“ opravdu není.
·3 minut čtení

Informační dieta (1. díl)

Bezpochyby žijeme v informačním věku. Díky technologiím a především Internetu máme dostupné nepřeberné množství informací na jeden klik (dnes už spíš na jeden ťap). A to je možná ten problém. Informací je příliš. Možností výběru je příliš. Nikdo nás nenaučil jak s takovým objemem informací nakládat. Naše práce s informacemi – naše konzumace informací je tak často neefektivní a není se čemu divit. Chtěl bych vás seznámit s pojmem informační dieta.
·3 minut čtení

Kniha Zbraně vlivu - učebnice obrany před manipulací

Přemýšlení bolí. Vyžaduje klid, čas a správná data. V sociální interakci nemáme klid ani čas. Je jasné, že si vytváříme zkratky, které jsou z mnoha ohledů úsporné. Dokonce jsou nám tyto zkratky velmi vrozené a většinou fungují. Dají se však účinně zneužít. A právě nejčastější manipulace popisuje sociální psycholog Robert B. Cialdini v knize Zbraně vlivu . Určitě jste se potkali s podomními prodejci, prodejem přes telefon, prodejem schovávajícím se za průzkum apod.
·4 minut čtení

Fialová kráva Setha Godina

Dnes to nebude ani tak recenze knihy, jako spíš soupis několika poznámek, které jsem si vypsal při čtení. Fialová kráva (v originále Purple Cow) od Setha Godina pojednává o tom, proč se vykašlat na vytváření průměrných a šedých produktů a služeb a rovnou se vrhnout do tvorby těch pozoruhodných a zapamatovatelných. Produkty a služby # Produkt musí vyčnívat, zaujmout a pak se šíří sám. Musí motivovat ke konverzaci. Udělat ze zákazníků fanoušky (i hatery).
·2 minut čtení