Zákon proti hazardu aneb konec svobodného Internetu?

·2 minut čtení

Tak nám včera zabili svobodný Internet. V zákonu proti hazardu se objevily paragrafy, které umožňují Ministerstvu Financí blokovat libovolné stránky, které nějaký nekvalifikovaný úředníček označí za “internetovou hazardní hru”.

Proč mi to vadí?

  1. Je to vůbec poprvé co vláda bude omezovat svobodu Internetu. Sama tím popírá své Vládní usnesení č. 203 – Digitální Česko v 2.0: “ČR bude garantovat, že nebude blokovat komukoliv přístup k internetu, případně přístup ke konkrétním int. stránkám nebo on-line službám.”. Tím se dostáváme do společnosti států jako Čína, Rusko nebo Turecko. To je zase mezinárodní ostuda. A otevírají se tak dveře další cenzuře…
  2. O zařazení stránek na listinu “seznam nepovolených internetových her” bude rozhodovat úředníček na MF. Na základě jaké kvalifikace, vyšetřování a dokazování? Správně by měl takové rozhodnutí udělat soud podobně jako tomu je v případě dětské pornografie apod.
  3. Blokování má provádět ISP. V zákonu se však neříká jak má blokování být realizované. Pouze, že na to má 15 dní od zveřejnění adresy a že při nesplnění mu hrozí pokuta.
  4. Jakékoliv blokování jde obejít. Má se zablokovat doménová adresa? Uživatel si může nastavit DNS ze zahraničí. Má se blokovat IP? Provozovatel webu může každých 5s měnit IP se službou. A kdo pak rozhodne o pokutě a o tom, že ISP dostatečně službu nezablokoval? Zase nějaký úředníček na MF?
  5. Politici totálně ignorovali ohlasy odborné veřejnosti (viz. seznam firem a organizací na webu www.prichazicenzor.cz ) a názor z oborového úřadu ČTÚ. Vidím v tom silné lobby loterijních společností a ukázku totální nekompetentnosti našich politiků. Záznam ze zasedání ukazuje, že páni politici o problematice mají povědomí horší než štamgasti ve vesnické hospodě.

Jak hlasovali naši oblíbení poslanci a senátoři můžete vidět zde:

Co dál?

Doufám, že v rámci iniciativy Přichází cenzor se povede vytvořit žalobu na Ústavní soud a ten zákon zruší. Že by zákon zastavil prezident Zeman bych moc nečekal.