Tablet vs. počítač: Jak se rozhodnout?

·3 minut čtení

Tablety jsou hitem posledních let. Na první pohled by se mohlo zdát, že klasickým počítačům i notebookům odzvonilo. Pokud právě řešíte otázku, zda si koupit tablet, nebo počítač, můžete využít naše krátké srovnání.

Článek vznikl pro magazín Selfnet a byl určen pro širokou veřejnost.

Co nabízí tablety

Tablety si našly cestu do našich domácností. Díky své přenosnosti, ceně a intuitivnímu ovládání se zdá, že tablety musí zákonitě nahradit domácí počítač v každé domácnosti. Surfování, Facebook, hraní her, komunikace s přáteli, čtení, sledování videa – jako nástroj na konzumaci obsahu obstojí tablet na výbornou. Většinu funkcí navíc zvládnou už levné tablety od dvou tisíc korun.

Podle čeho tedy tablet vybírat?

Z velké nabídky zařízení ve velikosti od šesti do třinácti palců zvolte podle toho, jak moc budete tablet používat na cestách. Domů se hodí větší displej pro lepší požitek z videí a her. Na cesty do školy nebo do práce je vhodnější kompaktnější model. Venku a na cestách nezapomeňte opatřit tablet ochranným obalem.

Co se týče softwarové výbavy, máte na výběr ze tří operačních systémů. iOS od Apple znamená vyšší pořizovací cenu, ale získáte odladěné prostředí s velkým výběrem placených aplikací. Po Androidu sáhněte především kvůli příznivější pořizovací ceně. I zde najdete nepřeberně placených i neplacených aplikací. Navíc pokud už používáte služby od Google, Android je posune na novou úroveň.

Za vyšší cenu, přibližně od deseti tisíc korun, lze pořídit tablety s operačním systémem Windows, který znáte z klasického počítače nebo notebooku. Ten je mezi tablety nejméně rozšířený. Hlavním důvodem je malá nabídka programů optimalizovaných pro dotykové ovládání. Nejznámější programy však bezpečně najdete.

Nová generace s Windows 10 pak nabízí opravdový kompromis mezi tabletem a PC v podobě konvertibilního řešení: v ruce máte tablet, připojíte monitor, klávesnici a myš a máte PC. Jen pozor, tady se nevyplatí šetřit, aby zařízení mělo potřebný výkon na pohodlnou práci.

PC a notebooky: Práce i zábava pro náročnější

U stolních počítačů a notebooků si můžete z operačních systémů vybírat mezi Windows a MacOS od Applu. Apple znamená opět vyšší cenu a intuitivní prostředí. Windows od Microsoftu na desktopu vede na plné čáře známým prostředím a nejširší nabídkou profesionálních programů. Za zmínku stojí i Linux zdarma, ale podmínkou je mít někoho znalého, kdo vám na začátku pomůže. Jasnou výhodou klasických počítačů je větší komfort při psaní a vlastně jakékoliv profesionální práci.  Asi těžko si představit, že grafik bude sázet časopis nebo účetní připravovat daňové přiznání na tabletu. Klasické PC zůstane i doménou náročnějších hráčů.

Počítače vs. tablety

<th>
  PC nebo laptop
</th>

<th>
  Tablet
</th>
<td>
  – dražší
</td>

<td>
  + levnější
</td>
<td>
  – složitější
</td>

<td>
  + intuitivní
</td>
<td>
  + náročnější hráči
</td>

<td>
  + příležitostní hráči
</td>
<td>
  – složitá
</td>

<td>
  + snadná
</td>
<td>
  + vhodné
</td>

<td>
  – nevhodné
</td>
<td>
  + vhodné
</td>

<td>
  – spíše výjimky
</td>
<td>
  + výkonné
</td>

<td>
  – slabší
</td>
Vlastnost
Cena
Ovládání
Hraní her
Správa
Psaní textů
Profesionální programy
Výkon

Rada na závěr

Jak vám jistě z textu došlo, hlavní tedy je zamyslet se, kdo a k čemu bude primárně nové zařízení používat. Pokud si v tomto uděláte dopředu jasno, pak si jistě vyberete správně.