Tablet vs. počítač: Jak se rozhodnout?

·3 minut čtení

Tablety jsou hitem posledních let. Na první pohled by se mohlo zdát, že klasickým počítačům i notebookům odzvonilo. Pokud právě řešíte otázku, zda si koupit tablet, nebo počítač, můžete využít naše krátké srovnání.

Článek vznikl pro magazín Selfnet a byl určen pro širokou veřejnost.

Co nabízí tablety

Tablety si našly cestu do našich domácností. Díky své přenosnosti, ceně a intuitivnímu ovládání se zdá, že tablety musí zákonitě nahradit domácí počítač v každé domácnosti. Surfování, Facebook, hraní her, komunikace s přáteli, čtení, sledování videa – jako nástroj na konzumaci obsahu obstojí tablet na výbornou. Většinu funkcí navíc zvládnou už levné tablety od dvou tisíc korun.

Podle čeho tedy tablet vybírat?

Z velké nabídky zařízení ve velikosti od šesti do třinácti palců zvolte podle toho, jak moc budete tablet používat na cestách. Domů se hodí větší displej pro lepší požitek z videí a her. Na cesty do školy nebo do práce je vhodnější kompaktnější model. Venku a na cestách nezapomeňte opatřit tablet ochranným obalem.

Co se týče softwarové výbavy, máte na výběr ze tří operačních systémů. iOS od Apple znamená vyšší pořizovací cenu, ale získáte odladěné prostředí s velkým výběrem placených aplikací. Po Androidu sáhněte především kvůli příznivější pořizovací ceně. I zde najdete nepřeberně placených i neplacených aplikací. Navíc pokud už používáte služby od Google, Android je posune na novou úroveň.

Za vyšší cenu, přibližně od deseti tisíc korun, lze pořídit tablety s operačním systémem Windows, který znáte z klasického počítače nebo notebooku. Ten je mezi tablety nejméně rozšířený. Hlavním důvodem je malá nabídka programů optimalizovaných pro dotykové ovládání. Nejznámější programy však bezpečně najdete.

Nová generace s Windows 10 pak nabízí opravdový kompromis mezi tabletem a PC v podobě konvertibilního řešení: v ruce máte tablet, připojíte monitor, klávesnici a myš a máte PC. Jen pozor, tady se nevyplatí šetřit, aby zařízení mělo potřebný výkon na pohodlnou práci.

PC a notebooky: Práce i zábava pro náročnější

U stolních počítačů a notebooků si můžete z operačních systémů vybírat mezi Windows a MacOS od Applu. Apple znamená opět vyšší cenu a intuitivní prostředí. Windows od Microsoftu na desktopu vede na plné čáře známým prostředím a nejširší nabídkou profesionálních programů. Za zmínku stojí i Linux zdarma, ale podmínkou je mít někoho znalého, kdo vám na začátku pomůže. Jasnou výhodou klasických počítačů je větší komfort při psaní a vlastně jakékoliv profesionální práci.  Asi těžko si představit, že grafik bude sázet časopis nebo účetní připravovat daňové přiznání na tabletu. Klasické PC zůstane i doménou náročnějších hráčů.

Počítače vs. tablety

Vlastnost PC nebo laptop Tablet
Cena dražší levnější
Ovládání složitější intuitivní
Hraní her náročnější hráči příležitostní hráči
Správa složitá snadná
Psaní textů vhodné nevhodné
Profesionální programy vhodné spíše výjimky
Výkon výkonné slabší

Rada na závěr

Jak vám jistě z textu došlo, hlavní tedy je zamyslet se, kdo a k čemu bude primárně nové zařízení používat. Pokud si v tomto uděláte dopředu jasno, pak si jistě vyberete správně.