Stručně o knize 7 návyků skutečně efektivních lidí

·4 minut čtení

Kdybych měl vybrat tu nejlepší knihu o osobním růstu, dlouho bych váhal mezi knihou Aby vše klapalo od Davida Allena (autora metodiky GTD) a právě knihou 7 návyků skutečně efektivních lidí od Stephana R. Coveyho. Rozhodně patří mezi knihy, které podstatným způsobem ovlivnily můj život i moje názory. Dovolte mi stručně vám představit toto již klasické dílo oboru literatury úspěchu.

Doktor Covey je spoluzakladatelem společnosti FranklynCovey , která se zaměřuje na semináře osobního rozvoje a nabízí známé diáře, které reflektují právě 7 návyků. Kniha 7 návyků skutečně efektivních lidí poprvé vyšla v roce 1989 a dodnes se jí prodalo přes 15 milionů kusů.

Cílem knihy je změnit váš pohled na svět a problémy a posunout vaše myšlení způsobem, který by pro vás ve výsledku měl být přínosnější. 7 návyků není sada postupů, ale spíš univerzálních principů, které lze dodržovat ve svém životě. Nečekejte však snadnou cestu k úspěchu – žádná taková neexistuje. Osvojit si 7 návyků je proces na celý život, ale stojí za to se pokusit.

Covey zmiňuje, že když kdykoliv v našem životě chceme dosáhnout významnějšího cíle, musíme vystoupit z naší komfortní zóny, což je vždy bolestivý a nepříjemný proces. To je fakt, který je potřeba přijmout. Zůstávat však v komfortní zóně znamená stagnovat, upadat.

Další základní myšlenkou je vždy uvažovat o rovnováze mezi krátkodobým a dlouhodobým cílem v dané oblasti. Je to souboj mezi okamžitým výsledkem a dlouhodobějším rozvojem nebo spoluprací.

Při osvojení 7 návyků postupujeme postupně návyk po návyku způsobem zevnitř ven. První tři návyky se dotýkají našeho vnitřního chování a myšlení. Další tři návyky jsou o komunikaci a spolupráci. Poslední návyk pak zmiňuje důležitost dobíjení baterek a osobního rozvoje. Nyní k samotným návykům:

1. návyk – buďte proaktivní

V našem životě je celá řada věcí, které prostě nemáme moc ovlivnit. To je fakt, který je nutné přijmout. Nicméně co si můžeme vybrat je naše reakce. Můžeme buď jednat reaktivně, emotivně a bez rozmyšlení nebo se nad celou situací zamyslet, získat nadhled a zkusit zachránit co se dá. Způsob reakce je mnohem důležitější než si většina lidí myslí a právě proaktivní reakce otevírá mnoho nových a lepších možností.Proaktivita také znamená uvědomovat si své možnosti a přijmout zodpovědnost za své činy.

2. návyk – Začínejte s myšlenkou na konec

Tím koncem je myšleno hned několik úrovní: od úkolu, přes projekt po celý náš život. Jak vypadá výsledek tohoto úkolu? Jaké to bude dodělat tento projekt a jaký to bude mít dopad na můj život? Kam směřujeme v našem životě? Až umřu, co bych si přál aby o mém životě říkala rodina, přátelé nebo kolegové z práce? 2. návyk je takový kompas zda to co děláme, nás vede správným směrem – ujasnění si svých cílů nebo postojů. Je to také dávka sebemotivace k provedení důležitých úkolů.

3. návyk – To nejdůležitější na první místo

Třetí návyk je o sebeřízení. Každodenně na nás útočí celá řada naléhavých úkolů a problémů. Problém je v tom, že to jsou věci sice naléhavé ale ne důležité. Až nebezpečně často ty důležité věci se krčí někde v koutě a čekají na zbyteček času a energie. O tom je 3. návyk – věnovat čas a energii tomu skutečně důležitému.Objevování důležitého jsem se už věnoval v samostatném článku Hledání rovnováhy v životě .

4. návyk – Myslete způsobem Výhra – Výhra

Čtvrtý návyk je první o komunikaci a spolupráci s okolím. Výraz výhra – výhra znamená, že při dohodách a spolupráci je důležitá spokojenost obou stran. Jednání výhra – prohra znamená, že někoho obíráme a takové jednání je minimálně dlouhodobě neefektivní. Způsob prohra – výhra zase znamená, že necháme někoho s námi zametat. To také není správné. Způsob výhra – výhra je jediný správný, ale objevit jej v dané situaci není snadné. Často se pak zapomíná, že existuje i další cesta a to žádná dohoda. Je lepší se dohodnout, že se nedohodneme a v poklidu ukončit spolupráci než křečovitě někoho tlačit někam kde nechce být.

5. návyk – Nejdříve se snažte pochopit, teprve potom být pochopeni

Návyk o naslouchání a trpělivosti. Zatraceně těžký návyk, pokud patříte mezi lidi, kteří jsou zvyklí prosazovat to svoje dost hlasitě. Nicméně i pátý návyk je velice užitečný – pomáhá vzájemnému porozumění mezi lidmi. Pokud si nejprve poslechnete „druhou stranu“ a zkusíte se vcítit do myšlení druhého, umožní vám to lépe pochopit jejich postoje. Současně vaše otevření se způsobí větší ochotu z druhé strany. Nazvěme to také budování vzájemné důvěry.

6. návyk – Vytvářejte synergii

Základní myšlenkou je, že dosáhnout něčeho opravdu podstatného pouze sám není možné. Vždy je potřeba spojit sílu více lidí. Taková týmová spolupráce, která je založena na vzájemné úctě a ujasnění společného směru není jen součet ale často násobek společně vložené energie.

7. Ostřete pilu

Ostření pily znamená najít si čas na obnovu fyzické i psychické energie. S tupou pilou toho prostě moc nenařežete.

Kniha samotná je psána čtivou formou s plno názornými příklady a příběhy ze života. Určitě platí, že 7 návyků je hůře uchopitelných než osvojení GTD nebo ZTD . Přesto vás kniha může posunout v životě dál.