Startup za pakatel - příchuť podnikání

·3 minut čtení

Startup za pakatel

Kniha o tom jak začít dělat svůj vlastní malý byznys: opravdový produkt nebo službu pro opravdové zákazníky. Najdete v ní mix motivace i užitečných rad.

Se slovem startup se pojí už poměrně zafixovaná představa technologické firmy, jejímž cílem je přijít s něčím cool a udělat úspěšný exit: prodej velké nadnárodní korporaci. Možná proto by se kniha Chrise Guillebeaua mohla jmenovat spíš „mikrobyznys za pakatel“, protože o takových „exit startupech“ opravdu není. Ale chápu, že startup zní víc cool. Přesto se tím nenechte zmást.

Kniha Startup za pakatel se točí kolem 2 myšlenek: osobní svoboda a poskytování hodnoty.

Možná nemáte rádi svou současnou práci nebo jste o ni přišli. Vlastně dnes zaměstnání už neposkytuje tolik jistoty. Začít podnikat je v tomto ohledu vaše cesta ke svobodě: časové, finanční, prostě té vaší… Autor nabádá, že není se čeho tolik bát. Dá se začít i s málem a bez zbytečného rizika.

Nejdůležitější je spojit svou vášeň a dovednost s něčím, co je užitečné pro ostatní.

Poskytování hodnoty je pak hlavní základ pro vaše podnikání. Nadšení a koníčky jsou super, ale především musíte dělat něco užitečného pro další lidi, za co jsou ochotni platit.

Kupují to zákazníci? Ano – fajn, Ne – co můžete změnit?

Obsah je rozdělen do 3 částí:

1. Podnikateli zničehonic – je především motivační část: jak podnikat a co z toho můžete mít. Vše je doplněno o inspirativní příběhy. Z prvních kapitol jsem si odnesl, že podnikavost je nám vrozená. Díky internetu dnes tolik neplatí hranice a je tak snazší najít zákazníky nebo otestovat trh. Pokud postavíte podnikání na pomoci druhým, vždy budete mít spoustu práce.

Nepřemýšlejte o inovaci, přemýšlejte o užitečnosti.

2. Pusťte se do toho – motivační tón zůstává, navíc však autor přidává několik marketingových a obchodních nápadů. Užitečné mi přijdou kontrolní seznamy: „7 kroků pro testování trhu“ „Podnikatelský plán na jednu stranu“ atd. Chris Guillebeaua upozorňuje především na nutnost dobré komunikace a získávání zpětné vazby. Radí také jak dát o sobě vědět, jak udělat nabídku lákavější a jak spustit prodej nové služby. Neomezuje se přitom jen na prodej na internetu, který je mu blízký coby autora info produktů a je to z textu znát.

Základní přínos se obvykle vztahuje spíš k emocionálním potřebám než k fyzickým.

3. Jak být efektivní a další kroky – část o boji s vlastním strachem, o udržitelnosti podnikání a hledání další inspirace. Opět spousta pěkných myšlenek a rad nejen pro rozjeté podnikatele.

Komunikace vs. tvoření

Spíš než s konkurencí či dalšími vnějšími faktory vás čeká ta největší bitva s vlastním strachem a netečností. Naštěstí to také znamená, že jeho zvládnutí je zcela ve vaší moci.

Původní překlad je doplněn o 6 příběhů Českým firem, které začínaly od nuly, a které ukazují, že popsané zákonitosti platí i u nás.

Závěr

Startup za pakatel je nebezpečná knížka. Možná ve vás probudí nespokojenost se současným zaměstnáním a zapálí touhu rozjet vlastní byznys. Pokud už taková nutkání v sobě máte, jde pak o motivační pošťouchnutí s praktickými radami.