Nový Evernote 5 pro Windows

·2 minut čtení

Evernote je flexibilní nástroj pro správu osobních (i týmových) poznámek (Co je evernote se dočtete třeba zde ). Evernote 5 pro Android je dostupný už od jara 2013. V září jsme se dočkali Evernote 5 i pro Windows. Chtěl bych vám představit nové funkce a vychytávky.

Nový vzhled, vyšší rychlost

Trend „flat designu“ dorazil i do Evernotu. Naštěstí v tomto případě nejde o pouhou bezhlavou aplikaci módní vlny, ale o opravdu funkčním využití. Nový Evernote se mi zdá přehlednější a kompaktnější.

Evernote 5

Editor a okno poznámky se povedlo uhladit. Pro procházení poznámek můžete použít nový režim zobrazení formou karet. Levý panel umožňuje schovávat nepoužívané sekce. Třeba v mém případě jsem si schoval seznam Notebooks, protože pro organizaci používám pouze tagy.

Nová jsou i tlačítka back a forward, které usnadňují průchod poznámkami pomocí odkazů mezi nimi. Za tuto funkci jsem opravdu rád.

Zmizel horizontální panel s odkazy a nástrojová lišta nejde měnit.

Subjektivně se mi zdá aplikace o něco rychlejší.

Shortcuts – zkratka ke všemu

Zkratky jsou úplnou novinkou ve verzi 5. Jedná se o rychlý seznam odkazů v levém panelu, kam si můžete dát (přetažením) často používané poznámky, notebooky, tagy nebo uložit hledání. Funkce nahradila dřívější lištu odkazů a uložená hledání. Výsledek je přehlednější a srozumitelnější. Na rozdíl od lišty odkazů jsou shortcuts sdílené, takže je najdete i na webu a v mobilu.

Reminders – upozornění u poznámek

Reminder

U poznámky nyní můžete zadávat časová upozornění. Funkce velmi praktická, bohužel na Windows se v čase alarmu nezobrazí žádná notifikace. Naštěstí jsou upozornění sdílená do mobilu a ten se ozve. Stejně doufám, že to ještě dopracují.

Vylepšené našeptávání hledání

Rychlé hledání v poznámkách byla vždy silná zbraň Evernotu, díky kterému porazil konkurenční nástroje. Nyní je našeptávání u hledání přehlednější a s více tipy.

Evernote - hledání

Nový Evernote Clipper pro Chrome

Evernote - clipper

Kromě aplikace máme i nový Clipper pro Google Chrome. Rozšíření dostalo nový vzhled a přibily funkce jako udělat screenshot stránky, možnost zvýraznit text, dokreslit do stránky objekty nebo „Simpliefied Article“ pro čitelnější zobrazení článku, které dříve fungovalo pouze z rozšíření Clearly. Už neukládám zajímavé texty jinak.

V týmu Evernote neusnuli na vavřínech. Po 14 dnech každodenního používání můžu říct, že se mi s novou verzí pracuje velmi příjemně. Většina změn opravdu zlepšila uživatelský zážitek. Zkuste a uvidíte .