Jaké bylo Mexpo 2012?

·7 minut čtení

Druhý ročník Manager Expo je za námi. Letos pod názvem Mexpo, který akci sluší víc. Jak se letos povedla konference o managementu a mediích?

V termínu od 5. 10. do 6. 10. 2012 se ve slovenském Senci opět sešli zájemci o 2 poměrně odlišná témata: osobní růst a marketing. Stejně jako na loňském ročníku jsem většinu času věnoval přednáškám v sále „management“. Budu tedy psát především o této tematické polovině konference. Zkusím vám přiblížit přednášky a nalákat na připravované video záznamy.

Lukáš Gregor  – Jak být (online) efektivní

Program odstartoval pedagog, lektor a publicista Lukáš Gregor. Jeho tématem bylo představení mnoha užitečných online aplikací, které vám mohou usnadnit život. Postupně se věnoval tématům: mapy, time managmenet, team management, kalendáře, pošta apod. Dnes už podobné aplikace nejsou jen pro geeky, hodí se opravdu každému. Slidy najdete na Lukášově blogu .

Pavel Miksa  – Jak vytěžit maximum z minimalismu

Loni Pavel povídal o ZTD a i letos zůstal věrný svému life stylu. Jeho přednáška shrnula nejužitečnější tipy z minimalismu vzhledem k (ne)plánování, osobní efektivitě a přístupu k informacím. Přednáška pravého minimalisty.

Ján Michalička  – Autohypnózou k úspěchu

Ján Michalička je certifikovaným hypnotizérem a tématu se věnuje na plný úvazek. Do 45 minut stihl naskládat základní povídání o fungování mozku, hypnóze a autohypnóze.

Všimli jste si třeba, jak jsou reklamy v TV hlasitější než filmy? Je to záměrný trik zaměřený na naše podvědomí. Snad tomu bude díky změně zákonu brzo konec.

Přednášející u mě zboural trochu mylnou představu o tomto tématu a přinesl pár podmětů k zamyšlení.

Jaroslav Homolka  – Umění rovnováhy a vnitřního klidu

Na Jardu jsem se opravdu těšil. Poprvé jsme ho viděl ve videocastech Bistro digital s Petrem Márou. Oslovily mě jeho zkušenosti a pragmatický přístup ke světu. Svou přednáškou mé očekávání ještě překonal: vtipně, úderně a s myšlenkou.

Z přednášky jsem si především odnesl ujasnění kritických proměnných sebeřízení a osobní strategie. Opravdu se těším na záznam přednášky, protože informační hodnota byla velká a já nestíhal zpracovávat.

Jaroslav Homolka měl po všech stránkách skvělé přednášky

Ján Jaďuď  – Personifikáciou k lepšiemu UX vášho produktu

Mimo 2 hlavní sály bylo možné si zajímavé informace poslechnout i v menší místnosti s mini přednáškami, kde vystoupil i Honza. Byla to pěkná prezentace o vzrůstající důležitosti personifikace služeb jako klíčové konkurenční výhodě. Vlastně to byla jediná marketingová přednáška, na které jsem na Mexpu byl a díky za ni.

Tomáš Bleša  – Vrabci v hrsti a holubi na střeše

Přednášku Tomáše Bleši o postupném budování firmy jsem bohužel nestihl. O to víc se těším na záznam, protože z osobního rozhovoru mám pocit, že je to člověk, který má určitě co nabídnout ze svých zkušeností. Slidy ke stažení zde .

Vlado a Tina Zlatoš  – Zdravá aktualizácia tvojho tela

Přednáška o především fyzické energii a stravování. V první polovině zaznělo několik užitečných tipů na stravování, cvičení, pitný režim a navyšování energie. Jejich přístup ke stravování se hodně podobá teď populární paleo dietě. Druhá polovina přednášky už byla hodně taková sebeprezentační, kdy Vlado spolu s kolegou z Team SX předváděli akrobatické kousky. Podívaná to byla opravdu pěkná a motivační.

Jakub Pok  – Skvělá paměť je základ úspěchu

Jakub Pok velice poutavě povídal o paměťových technikách a tréninku paměti. Kromě zajímavých informací a poznatků, byla přednáška i prakticky zaměřená na rychlý nácvik zapamatování obličejů a jmen pomocí vizuálních háčků. Kromě toho, že to bylo opravdu vtipné, opravdu to fungovalo.

Michal Truban  – Zvíťazte nad sebou, ako hacknút samého seba

Charismatický Michal Truban zábavnou formou povídal, jak se jemu povedlo zvítězit nad sebou samým. Hlavním problémem je náš mozek, který je potřeba trochu hacknout a možností se nabízí celá řada: malé kroky, opakovaní, pozvolné zvedání dávky a odměňování se.

Jiří Knesl  – Pracujte méně, vydělávejte víc

Druhý den odstartoval Jirka Knesl. Svižná a úderná přednáška o tématech, které pravděpodobně znáte z jeho blogu: 80/20, eliminace, GTD, pomodoro a osobní experimenty. Jirka už je ostřílený speaker a jsem rád, že jsem ho slyšel naživo. Jeho přednáška mi připomněla, že v každodenním boji zapomínáme, proč vlastně bojujeme a že mnoho věcí můžeme odstranit, a tak zefektivnit naši práci.

Vladimír Dědek  – Využití myšlenkových map jak v pracovním tak i soukromém životě

Vladimír Dědek se pokusil do 45 minut natlačit svoje školení myšlenkových map. Byl jsem jenom na polovině přednášky, nicméně bylo vidět, že to vzal pěkně důsledně: od základů po praktické ukázky využití map. Ukázal nám tak mapy nejen jako nástroj pro brainstorming, ale i pro SWOT analýzu, osobní plánování a vlastně kompletní GTD.

Tomáš Zdechovský  – Nejnovější výzkumy mozku a jejich aplikace v každodenním životě

Majitel společnosti Comm servis, která na Mexpo přivezla i zajímavý MindBall, si také střihl přednášku. I když šlo o dost PR formu, nesla v sobě i informační hodnotu. Například zde dost odsoudil Focus groups coby metodu kvalitativního výzkumu a mluvil zde o neuromarketingu (vliv marketingových podnětů na fyziologické reakce spotřebitele). Také představil několik dalších aplikací technologií sledování mozku a fyziologických parametrů jako součást tréninků.

Martin Mrva  – Minimalizmus v podání násťročného

Představa přednášky od puberťáka o životě trochu vzbuzovala rozpaky. Myslím, že pro spoustu lidí byl Martin příjemným překvapením – měl pěkný přednes i dobře připravenou prezentaci. Jeho přístup k minimalismu jako životnímu stylu vám patrně nepřinesla příliš nového, pokud sledujete Babautu nebo Pavla Miksu. Nicméně pokud vás toto téma zatím příliš nezasáhlo, Martinova přednáška nabídla pěkné shrnutí a vypíchnutí nejzajímavějších přístupů a návyků.

Jan Patrman  – Síla soustředění

Honza se profesionálně věnuje koučingu osobního rozvoje. Na Mexpo si pro nás připravil téma síla soustředění. Kromě několika zajímavých tipů a motivačních zamyšlení se mi hlavně líbil citát, který také rád používám: Štěstí spočívá v tom, vědět, na co se mám vysrat.

Jaroslav Homolka  – Umění vedení a přirozené autority

Druhé vystoupení skvělého Jardy Homolky mělo snad ještě víc podmětů k zamyšlení než to první den. Především se mi líbilo jeho připodobnění pracovního týmu k tlupě (pevná hierarchie) nebo k rodině (spíš kamarádská báze).

Jan P. Martínek  – Rodičovská coby výcvikový tábor pro manažery

Honza, manažer z Microsoftu toho času na rodičovské „dovolené“, velmi energeticky a poutavě nám vypověděl svůj příběh. Dozvěděli jsme se, že mu rodičovská vlastně zachránila život od totálního vyhoření a jak změnil vůbec přístup k životu. Já myslím, že po této prezentaci už nikdo v sále nepochyboval, že i rodičovská je skvělý výcvikový tábor pro manažery.

Katarína Kovalčíková  – Mentalita osobnej síly – osobným rozvojom k úspechu

Poslední přednáška pro mě znamenala uvědomění, jak moc velkou část času jedeme na „automatiku“ a že každý z nás má svou subjektivní realitu, která může být i zcela odlišná od těch realit ostatních. Na svět koukáme přes filtry, což jsou naučené postoje – vyšlapané cestičky v mozku. Chce to hodně vědomého konání, abychom byli schopni si naše automatické reakce změnit, ale stojí to za to – nejsme pouze biomechanické automaty.

Organizace a zázemí

Rád bych poděkoval pořadatelům nad opět bezchybnou organizací a průběhem. Oproti loňsku přibyl počet přestávkových „atrakcí“. Osobně se mi asi nejvíc líbil Mindball, který jsem si zahrál s Honzou Patrmanem a Pepou Jasanským. V Mindballu se používá měření koncetrace přes EEG a tím pohybujete kuličkou. Byla to docela sranda.

S Pepou Jasanským u Mindballu

Příliš jsem nesledoval twitter a sexistickou aféru kolem hostesek. To mě minulo ani k tomu nemám co říct.

Prostředí hotelu Senec je pro podobnou konferenci vynikající. Personál se o nás staral příjemně a pocit z kvality a dostupnosti jídla i pití podpořil můj spokojený pocit z celé akce.

Žádný Networking, pouze příjemná setkání

Taky je vám tak nepříjemné slovo networking? Chápu, že pro mnohé nejlépe vystihuje zamýšlenou činnost navazování kontaktů. Ve mě to však pořád evokuje krimpování UTP a protahování kabeláže.

Pro příjemná setkání bylo během akce nespočet příležitostí včetně večerního rautu. Měl jsem možnost se znovu setkat s Pavlem Miksou a jeho ženou Míšou, Lukášem Gregorem a Honzou Jaďuďem. Poznal a podiskutoval jsem s Jardou Homolkou, Honzou Patrmanem, Pepou Jasanským, Lubošem Soustruznikem a řadou dalších. Nestihl jsem si pokecat s Jirkou Kneslem, snad někdy příště.

Ještě jednou díky pořadatelům za skvělou akci a držím palce do dalšího ročníku.