Hledání rovnováhy v životě

·4 minut čtení

Rovnováha je ošemetná věc, zvláště ta životní. Není snadné jí dosáhnout a udržet si ji dlouhodobě je v podstatě nemožné. Přesto je dobré se o to snažit, protože pokud nám některá životní oblast nešlape, projeví se to zákonitě i v těch dalších. Například dlouhodobá nespokojenost v oblasti fyzického zdraví se určitě projeví i v práci.

V dnešním článku vám ukážu jak si můžeme životní oblasti vyznačit, abychom byli schopni vysledovat jak jsme na tom. Třeba tak objevíte oblasti, které si zaslouží více pozornosti.

6 oblastí života

Pro to, abychom si mohli určit jak na tom jsme s naší životní rovnováhou, musíme si nejdříve určit životní oblasti, mezi kterými budeme hledat rovnováhu. Každého určitě napadne to základní rozdělení: práce a soukromý život. Jistě mi však dáte za pravdu, že toto rozdělení je až příliš zjednodušující.

Zkusme si život rozdělit do následujících oblastí:

Životní oblasti

1. Vztahy

Do oblasti vztahů spadají naše vztahy s partnerkou/partnerem, členy rodiny a přáteli. Také se do vztahů počítají vztahy s kolegy v práci i lidmi při jiných aktivitách. Můžeme sem počítat i naše chování vůči cizím lidem. Oblast zkoumají otázky jako: Udržuji aktivně vztahy s blízkými? Jak se chovám k ostatním? Věnuji jim dost času?

2. Kariéra

Oblastí kariéry především myslím naši spokojenost v práci a profesní růst. Naše pocity v této oblasti mohou odhalit např. otázky: Baví mě moje práce? Dává smysl? Pomáhám tím někomu? Jak být lepší a vydělávat víc? Na co se zaměřit?

3. Finance

I když by se mohlo zdát, že tato oblast spadá pod práci, není tomu tak. Kromě příjmů z práce existují i jiné možnosti a pokud chceme přemýšlet o financích, musíme svou pozornost obrátit především k výdajům a výdaje zasahují všechny životní oblasti. Zkuste se tedy na finance dívat jako na samostatnou oblast. Naši situaci můžou poodhalit otázky: Vydělávám dost, abych se uživil? Neutrácím za zbytečnosti? Jak vydělat víc? Jak něco ušetřit?

4. Mysl

Čtvrtá oblast znamená psychické zdraví, naše vzdělání, rozvoj a osobní růst. Otázky, které nám pomůžou odkrýt 4. oblast můžou znít: Snažím se soustavně rozvíjet nebo stagnuji? Baví mě to co se učím? V čem dalším bych se mohl zlepšit? Jak jsme na tom psychicky? Jsem častěji ve stavu deprese nebo štěstí?

5. Tělo

Pod životní oblast těla můžeme zahrnout fyzické zdraví, kondici a sport. Udržuji si kondici nebo na to kašlu a tělo začíná kašlat na mě? Kolik hodin týdně sportuji? Stačí to? Nepřeháním to na úkor jiných oblastí?

6. Zábava

Poslední oblast není o nic méně důležitější, než předchozí. Zábava nám přináší dobrou náladu a štěstí a dobíjí psychické baterky. Znám způsoby jak si zlepšit náladu? Mám ve svém kalendáři i místo pro odpočinek a zábavu? Nepřeháním to někdy např. se sledováním televize? Je můj způsob zábavy opravdu tak zábavný a není spíš škodlivý? Neexistují lepší druh zábavy třeba s přáteli?

Nejzásadnější otázka vždy je: co můžu udělat proto aby se stav v dané oblasti zlepšil?

Všechny životní oblasti jsou vzájemně propojené a svázané. Pokud věnujeme přehnaně času a energie pouze kariéře, může tím trpět naše zdraví i naše rodinné vztahy. Nakonec se tato nerovnováha projeví i obráceně a špatné vztahy doma nám otráví i čas strávený v práci. Naopak investice do fyzické kondice se nám nakonec může vrátit i v práci větší soustředěností a výdrží.

Zkuste týdenní experiment!

Oblasti jsme si vyznačily. Teď přijde ta těžší část. Zkuste si každou z oblastí dlouhodobě ohodnotit jako ve škole od 1 do 5. Známka 1 znamená, že v této oblasti jste se sebou spokojeni a současný stav vás naplňuje štěstím a spokojeností. Známka 5 znamená, že byste tuto oblast nejraději vymazali. Je to zdroj depresí a vaše nespokojenost je veliká.

Zamyslete se jak se v každé z oblastí cítíte a napište známku. Ze známek pak udělejte průměr. Co vám vyšlo? Odpovídá to vašemu celkovému emočnímu rozpoložení? Která oblast vás táhne ke dnu? Jaká z oblastí vás drží nad vodou? Ještě těžší je odpovědět na otázku proč to tak je.

Už pouze jedno zamyšlení vám může dát zajímavé odpovědi a ukázat cestu. Ještě lepší je sledovat oblasti života dlouhodobě.

Zkuste následující experiment. Po dobu 7 dnů si každý večer najděte 5 minut a zaznamenejte si známku za každou oblast za právě končící den. V zaznamenávání vám může pomoct tato tabulka k vytisknutí nebo tento soubor do PC (MS Excel , OpenDocument formát ). Zkuste si také napsat co jste v daný den udělali, že máte vyšší známku a naopak jaká vaše akce způsobila horší hodnocení oblasti.

Hlavním cílem je zjistit, která oblast si zaslouží větší investici vašeho času a energie a kde naopak můžete ubrat.