eWooky čtečka a ty naše české ebooky

·4 minut čtení

Na letní dovolenou jsem si pořídil novou hračku: eWooky – čtečku digitálních knížek s podporou formátu Wooky. Dovolím si shrnutí z používání po prvním měsíci a 8 přečtených knihách.

eWooky

Velice fandím vydavatelstvím, která se rozhodnou vydávat své tituly bez DRM (případně se sociálním DRM, např. Palmknihy.cz ). Na druhou stranu si nalijme čistého vína – v ČR ebookz (nelegální kopie knih) jedou ve velkém. Stačí se podívat na uloz.to a podobné služby. Je pak jasné, že se vydavatelství chtějí bránit a DRM je logická volba. Případně je k použití DRM zavazují licenční podmínky zahraničních titulů.

Platforma Wooky

Platforma Wooky umožňuje přístup ke knihám a časopisům řady vydavatelství v chráněném formátu pomocí DRM. Na eshopech na platformě Wooky (rajknih.cz , ebux.cz …) najdete mimo jiné tituly desítek vydavatelství Melvil, Grada, Euromedia, Fragment …

Přes desítku knih jsem přečetl už na mobilní aplikaci Wooky. Dá se to docela dobře. Ale čtečka s technologií elektrického inkoustu je prostě pohodlnější a příjemnější na oči i při přímém slunečním světle, což bylo moje dovolenkové „testovací prostředí“.

eWooky je jediné e-ink zařízení s DRM, které v současnosti na ČR trhu máme. Ano, Kindle má také vlastní DRM, ale českých titulů v katalogu Amazonu zatím moc nenajdete. eWooky tak zůstává jediná legální cesta k řadě titulů.

Vzhledem k tomu, že mám zkušenosti se čtečkou Kindle 3 keyboard, využiji toho pro porovnání. Kromě Kindle 3 jsem měl možnost vidět Kindle Paperwhite, Kindle 4 Touch a jakýsi model od Sony (označení jsem už nedohledal, cca 3 roky starý model).

Konstrukce

e-paper čtečka eWooky

Rozměry čtečky 124×154×11 mm s velkým okrajem jsou příjemné na přepravu i držení. eWooky disponuje 4 tlačítky a samotný displej je dotykový. Přístroj přežil i moje zacházení a přepravu. Třeba takový Kindle 3 jsem zvládl rozbít už 2×.

Kvalita e-ink displeje odpovídá generaci Kindle 3. Kindle touch se mi jeví jemnější a Kindle Paperwhite je pak o generaci dál a v tomto nesrovnatelně lepší. Kontrast zobrazení na eWooky je dostatečně čitelný.

eWooky na baterii mi při intenzivnějším používání na dovolené vydržel pouze necelé 3 dny. Kindle 3 si nevedl lépe. Paperwhite a touch nevím. Na nerušené čtení to stačí. Nabíjet je možné standardním micro USB – nemusíte tahat žádný další zbytečný kabel nebo nabíječku.

Formáty ebooků

Software je kompletně v češtině. Čtečku můžete zaregistrovat oproti více eshopům. Wooky formát funguje pěkně, knihy si stáhnete z vaší knihovny. Kromě toho si můžete stahovat zdarma ukázky dalších knížek apod.

Trochu zamrzí podpora wooky časopisů – ty si na čtečce nezobrazíte. Časopisy jsou totiž optimalizované pro tablety a PC.

Další podporované formáty jsou ePub, html a rtf. Úplně chybí PDF. Dokumenty dostanete do čtečky přes USB kabel a klasický mass storage nebo přes speciální email, kam dokument pošlete. Po nahrání se spustí import, který daný formát převede do interního formátu čtečky.

Asi nejrozšířenější ePub formát čtečka většinou zvládne dobře. Problém nastal u 1 knihy z Palmknihy.cz , kde jako výsledek jsem dostal „rozsypaný čaj“. Naštěstí pomohl program Calibre , pomocí kterého jsem převedl ePub do mobi a zase zpět do ePub. Výsledek se povedlo importovat už správně. Díky programu Calibre a konverzi tak do čtečky dostanete skoro cokoliv, především pak rozšířený formát mobi nebo pdb (známí všem fandům starých Palm zařízení).

Do čtečky jsem zkoušel dostat i nepřečtené články z webu. Teoreticky to mělo jít přes Instapaper a zasílání ePubu exportu na email nebo ruční nahrání. ePub z Instapaperu však občas bez konverze přes Calibre také eWooky nezobrazil správně. Škoda.

Firmware čtečky

Samotné gui je poměrně jednoduché a optimalizované pro dotykové ovládání. Najdete zde přehled své Wooky knihovny a importované knihy. V knihách můžete vytvářet záložky, skákat v textu přes obsah, rejstřík nebo procenta. U hodně knih jsem bohužel obsah měl rozbitý – položky se zobrazovali vícekrát a přeházeně.

WiFi fungovalo bez problémů.

Vykreslování textu občas zazlobí a pak je pod textem vidět duchy předchozí stránky. Nepřišel jsem na klíč, který by ukazoval na to, kdy a proč se to stává. Víceméně jsem každý den aspoň jednou musel provést reboot, ať už kvůli zobrazování nebo kvůli zamrznutí čtečky.

Dalším neduhem je vykreslování stránky na několikrát, ale po pár stránkách vám to už nepřijde.

Při otevření knihy se vám nejdřív zobrazí první stránka kapitoly, pak čtečka asi parsuje zbytek kapitoly a následně skočí na pozici, kde jste přestali číst. Pokud však během načítání zmáčknete tlačítko, zůstane vám první stránka a rozečtená pozice je ztracena. Dost nepříjemné a nelogické chování. Nemluvě o dlouhém načítání ebooků bez naformátovaných kapitol…

Autoři by na firmwaru měli ještě zapracovat a celé to dotáhnout.

Shrnutí

eWooky na Kindly prostě nemá (ani na verzi 3). Především firmware by však zasloužil opravit a doladit. Oproti starší Sony čtečce se mi zdá eWooky zase o něco lepší. Za dovolenou jsem na čtečce přelouskal 8 knih a celkově vzato posloužila dobře.

Jsem rád, že tu máme českou e-ink čtečku s možností čtení českých DRM titulů. Především pro nás čtenáře je to dobrá zpráva.